Universitatea de Stat din Moldova a participat la Ziua de Informare despre Mobilități și Schimb Academic Internațional, organizată de Universitatea din Geneva (Elveția)

La 13 octombrie 2016, Universitatea din Geneva a organizat, pentru a noua oară, Ziua de Informare despre Mobilități și Schimb Academic Internațional, denumită anterior Ziua Internațională a Universităților – Partenere.

Scopul acestei manifestări a fost promovarea schimbului de studenți între instituțiile –partenere și informarea studenților și tinerilor cercetători despre posibilitățile de sejur academic în străinătate.

68 de universități din lume, printre care și Universitatea de Stat din Moldova, reprezentate de 111 studenți, au fost invitate să-și expună materialele în pavilionul expozițional amenajat în incinta UniMail a UniGe. Studenții și doctoranzii care beneficiază de mobilități academice în acest an au devenit, pentru o zi, moderatori ai expoziției și au prezentat universitățile de origine în fața unui public interesat să afle mai multe despre schimbul academic internațional. Ei au informat tinerii din străinătate despre universitățile din care vin, despre cursurile ținute în ele, despre campus-urile universitare și despre viața culturală din fiecare țară.

Panoul expozițional al USM a fost prezentat în acest an de Lucia Veste, doctorandă la Departamentul de Lingvistică romanică și Comunicare interculturală al Facultății de Limbi și Literaturi străine. Lucia Veste a fost selectată de către Departamentul de Relații Internaționale al Universității din Geneva, în calitate de beneficiară a programului de schimb academic interuniversitar din acest an.

La Universitatea din Geneva, Lucia Veste urmează un program post-master/ pre-doctoral specializat în lingvistică. Scopul acestei formări este inițierea în tehnicile de elaborare a tezei de doctor. Departamentul de Lingvistică al Facultății de Litere a UniGe este un mediu propice pentru cercetare și formare. Responsabilul de formare al doctorandei, Prof. Jacques Moeschler, a efectuat recent o misiune la USM și a ținut câteva prelegeri în fața studenților specializați în lingvistică. Cunoscând realitățile din R. Moldova, profesorul consideră că mobilitățile doctoranzilor sunt oportune și utile, deoarece în bibliotecile din țara lor de origine există foarte puține surse de documentare pentru teze.

Menționăm că Universitatea din Geneva a oferit, pe parcursul a zece ani, burse și subsidii pentru 20 de studenți și doctoranzi de la USM. Existența acordului de colaborare cu această instituție oferă posibilitatea de a implementa programe de schimb academic, precum și de a organiza manifestări științifice comune.

 

Găsiți, în anexe, câteva imagini de la Ziua de Informare despre Mobilități și Schimb Academic Internațional din acest an.

Oxana Căpățînă,

Responsabilă de programul de schimb academic între UniGe și USM (din partea MD)кистьмихаил безлепкин органыMFX Broker отзывыноутбук для музыкипневмоинструмент украина


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *